سرپرست مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی گیلان از شالیکاران خواست تا در صورت مشاهده آفت شب پره تک نقطهای برنج در شالیزارها، سریع نسبت به کنترل آن اقدام کنند. با توجه به اهمیت خسارت آفت در صورت وجود حجم بالای آلودگی، ضروریست تا شالیکاران با مشاهده آفت شب پره تک نقطهای برنج طبق نظر کارشناسان متخصص در مراکز و مدیریت جهاد کشاورزی و کلینیکهای گیاهپزشکی نسبت به کنترل آفت اقدام کنند.
رضا غیاثی با بیان اینکه تاکنون خسارت خاصی از آفت شب پره تک نقطهای برنج در شالیزارهای استان گیلان نداشتیم، افزود: اما ضروریست تا شالیکاران نسبت به این مهم آگاه باشند و در صورت مشاهده آفت شب پره تک نقطهای برنج سریع برای کنترل آن اقدام کنند، تا دچار خسارت نشوند. آفت شب پره تک نقطهای برنج در شرایط گیلان، سه تا چهار نسل دارد، لاروهای این آفت حرکت دسته جمعی داشته و از قسمتهای مختلف گیاه برنج نظیر برگ، خوشهها و سایر اندامهای هوایی برنج تغذیه میکنند.
وی اظهار داشت: این حشره زمستان را به صورت لارو و گاهی شفیره در خاک میگذراند، با گرم شدن هوا پروانه ها ظاهر شده و تخم های خود را به صورت دستجات ۱۰۰ عددی روی برگ قرار میدهند، لاروهای آفت پس از خروج از تخم، روزها زیر برگها و کلوخهها در حال استراحت بوده و شبها از قسمتهای سبز گیاه به ویژه برگ تغذیه میکند.
خسارت اصلی آفت شب پره «تک نقطهای» برنج اواخر مرداد
غیاثی با بیان اینکه خسارت اصلی آفت شب پره تک نقطهای برنج در اواخر مرداد و اوایل شهریور است، افزود: خسارت اصلی معمولا مصادف با زمان ظهور خوشههای برنج اتفاق میافتد، در این زمان لاروها خوشههای برنج را شدید مورد حمله قرار میهند و بر اثر تغذیه از خوشه ها موجب قطع و ریزش آن ها میشود که در نتیجه مقدار زیادی خوشه به همراه دانه به زمین ریخته میشود. به دلیل اهمیت موضوع شالیکاران در صورت مشاهده آفت شب پره تک نقطهای برنج، برای کسب اطلاعات در مورد زمان و نحوه کنترل آفت به مراکز و مدیریت جهاد کشاورزی و کلینیک گیاهپزشکی مراجعه کنند.
گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار میآید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص دادهاست. ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقمهای پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت میشود، بیشترین رقمهای کشت شده برنج در این استان، رقمهای کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل میشود.
منبع: ایرنا